Ostanite povezani:

Masaže

Spoznanje o blagodejnosti masaže je staro toliko kot človeštvo, poznali in cenili so jo v vseh starodavnih kulturah. Sokrat in Hipokrat sta v svojih zapisih posebej omenjala zdravilne učinke masaže, kitajska tradicionalna medicina in ajurveda sta razvili masažo kot znanost, ogromno sodobnih inštitutov preučuje tehnike in dobrobiti masaže. 

Pritiski na točno določenih mestih telesa vplivajo na notranje organe in delovanje celotnega telesa. S profesionalno in strokovno masažo, ki temelji na starodavnih znanjih o energijskem sistemu človeka, si lahko resnično pomagamo do boljšega počutja in sprostitve psihofizičnih blokad v energijskem sistemu. Privoščimo si jo čim večkrat. Enkrat na teden, enkrat na mesec … ali vsaj občasno. Poskusimo se odločiti zanjo, še preden nas fizična bolečina ali psihična napetost opozori, da potrebujemo pomoč.

Strokovna masaža je postopek, s katerim vzpostavljamo  psihično in fizično ravnovesje. Pod učinkom bolj prožne in osvežene kože se skriva še  mnogo drugih zdravilnih učinkov, ki so zapisani globoko v psihi in telesu … S pomočjo masaže razstrupljamo telo, pomagamo k prekrvavitvi celotnega telesa, k boljšemu delovanju žlez z notranjim izločanjem ter vzpodbudimo izločanje hormonov sreče in zadovoljstva. Različne oblike masaž izboljšajo splošno počutje, ugodno vplivajo na čustveno stabilnost človeka, imajo močan vpliv na kožo, vezivna tkiva, mišični sistem, živčni sistem, limfni sistem in prebavila. Masaže tudi izboljšajo in pospešijo obnovo tkiv, mehčajo zatrdline, povečajo gibljivost sklepov, segrejejo in sproščajo napetosti v mišicah, pripomorejo k boljšemu dihanju, delujejo na notranje organe in uravnavajo njihovo delovanje.

Naše telo obdaja plast energije, ki jo imenujemo vitalna energija. Lahko je sijoča, barvita in odraža človekovo odlično zdravje. Lahko pa je povsem nasprotno. Našim očem je običajno ta plast energije nevidna, zaznavamo pa jo skozi svoje počutje - kot vitalnost in dobro počutje ali pa kot utrujenost in splošno slabše počutje. Z ustrezno izvedeno masažo lahko energijsko okrepimo svoje vitalno telo, s tem povečamo čustveno stabilnost in dvignemo kvaliteto počutja. Masaža lahko aktivira samoobnovitvene procese, ki so prisotni v vsakem telesu. Ni naključje, da se ljudje po masaži mnogokrat počutijo, kot bi bili prerojeni.

Pri vsem tem pa ni vseeno, kakšno energijo nosi naš izbrani maser ali maserka, saj vstopa v naše energijsko polje. Če se zavedamo, da nam masaža lahko očisti ali sprosti naše nakopičene informacije in napetosti, se moramo zavedati tudi, da lahko preko drugega človeka prejmemo energijo, ki nas obremeni. Zato je posebej pomemben človek, ki izvaja masažo. Je njegovo telo in energijsko polje pretočno ter očiščeno? Kako sebe zaščiti pred energijo, ki jo prevzema nase? Ima dovolj znanja in zavedanja, da nakopičene negativne informacije ne bo prenašal na drugega človeka? ​Pomembno je, da maserju lahko zaupamo.

Namen vsake masaže pa je podpora zdravju – kot preventivna oblika podpore zdravju ali kot terapevtska praksa, s katero si pomagamo vzpostaviti pogoje, ki podpirajo proces samozdravljenja v telesu in na psihološkem nivoju.

 

Celovita terapevtska masaža Harisun

 

V tej obliki masaže se s kombinacijo različnih tehnik združujeta znanje vzhodne in zahodne filozofije. Na podlagi dolgoletnega dela in izkušenj sem tehniko za to masažo oblikoval s specifičnim namenom pomagati sodobnemu človeku razbremeniti se stresa, ki ga povzroča sodoben način življenja.

 Masaža Harisun vključuje sistematično uporabo masažnih prijemov in dotikov, ki vzbujajo ugodje in izboljšujejo splošno počutje stranke. Poudarek masaže je na hrbtenici. To je mesto, kjer se v človeku najpogosteje pojavljajo blokade, te pa so mnogokrat izvor slabega počutja in bolezni pri človeku. Cilj masaže Harisun je odpravljanje blokad, ki telesu jemljejo energijo in posledično sproščanje pretoka vitalne življenjske energije skozi telo, s tem pa tudi izboljšanje splošnega počutja stranke.

Celostna terapevtska masaža Harisun je drugačna od masaž, ob katerih se človek samo sprosti in uživa. Je pravzaprav globinska masažna terapija, saj pri tej masaži maser sledi tako energijskemu znanju, intuitivnemu zaznavanju posameznikovega telesa, kot tudi zavedanju, da sta telo in duh eno. Za določene pritiske in postopke, ki izzovejo in sprostijo naložene napetosti in blokade v telesu, Miha potrebuje izvrstno lastno fizično in psihično pripravljenost, saj je moč pri tem postopku še kako pomembna.

Celostna terapevtska masaža Harisun je povsem individualno zasnovan postopek, ki sledi potrebam in stanju telesa posameznika ter globinsko sprošča naložene napetosti ter uravnoveša tako človekovo fizično kot psihično stanje.

 

Klasična masaža

 

Klasična masaža je masaža celega telesa, ki odpravlja napetosti v mišicah, pomaga zniževati zvišan krvni tlak, zmanjšuje glavobole, vrtoglavice ter bolečine v hrbtu, križu in sklepih.

Blagodejne učinke klasične masaže lahko stranka zazna na skoraj celem telesu, saj tovrstna masaža učinkuje na skoraj vsa tkiva v človeškem telesu. Izboljšuje delovanje krvnega in limfnega obtoka ter poskrbi za popolno sprostitev duha.

Klasična masaža pozitivno učinkuje tudi na avtonomni živčni sistem. Preko tega izboljšuje prebavo, telesu pomaga bolje vsrkavati pomembne hranilne snovi, hkrati pa pospešuje odvajanje odvečne vode iz telesa.

Pri klasični masaži velja poudariti tudi koristi, ki jih ima slednja za kožo in mišice. Z ustreznimi masažnimi tehnikami mehčamo podkožno tkivo, s tem pa poskrbimo za boljšo prekrvavljenost kože. Hkrati tudi sproščamo in zmanjšujemo napetosti v mišicah, ki so, zaradi izboljšane prekrvavljenosti, po masaži bolje oskrbljene s kisikom.

 

Športna masaža


Športna masaža je specializirana oblika masaže, namenjena tako rekreativnim kot profesionalnim športnikom. Gre za najbolj razširjeno obliko odpravljanja poškodb mehkega tkiva.

Tehnike športne masaže se osredotočajo na tiste mišične skupine, ki so v posameznem športu najbolj aktivne. Z uporabo posebnih masažnih tehnik učinkujemo globlje na telo, zato je športna masaža močnejša od klasične.

Učinki športne masaže se kažejo predvsem kot izboljšana telesna kondicija, hkrati pa s tovrstno masažo preprečujemo morebitne nadaljnje poškodbe mišičnega tkiva in izboljšujemo gibljivost telesa.

Pri športni masaži velja omeniti tudi izboljšanje prožnosti tkiv. Pri ljudeh, ki se že dalj časa intenzivno ukvarjajo s športom, lahko intenzivni treningi povzročijo zakrčenost tkiva. Športna masaža pomaga ta tkiva ponovno zmehčati in jih narediti bolj mehka in prožna. Zaradi izboljšanega krvnega pretoka pa tudi mišice ponovno dobivaj več koristnih hranljivih snovi, ki jih potrebujejo za svoje delovanje.

 


 

Terapevtska masaža

 

Masaža telo celovito sprosti, poveča gibljivost in izboljša odpornost. Primerna je za vse, ki že imajo težave z gibalnim sistemom ali pa jih želijo preventivno preprečiti. Masaža se individualno prilagaja glede na napetost mišic, predvsem hrbtnih, pri čemer sporšča napete mišice in razteza vezivno tkivo sklepov.

Refleksna masaža stopal – Refleksoterapija, kitajski stil

 

Stopala so prvi stik in dotik človeka z Materjo Zemljo, z njeno vitalno energijo, ki nas hrani. Stopala so naš temelj. Nosijo nas po vseh poteh, zato si zaslužijo pozornost in ljubeče negovanje.

Je starodavna masažna tehnika, utemeljena z modrostjo in spoznanji tradicionalne kitajske medicine (TKM). Stopala so kot zemljevid človekovega telesa, saj se na njih nahajajo točke oziroma refleksne cone vseh organskih sistemov in organov človekovega telesa. Hkrati so stopala simbol stabilnosti in trdnosti.

Namen refleksoterapije stopal je doseganje večje uravnoteženosti energije človeka in dvig njegovega energetskega biopotenciala. To vodi do sproščenosti, povečane vitalnosti in končno do zdravja. Vsak človek je v svojem bistvu popolno unikatno bitje, zato pri refleksoterapiji stopal masiranca obravnavamo individualno in hkrati celostno. Tradicionalna kitajska medicina tako kot večina drugih tradicionalnih medicinskih sistemov dejavnike zdravlja/bolezni razume holistično, kot notranje dejavnike (delovanje telesnih funkcij, čustva, duševnost) v povezavi z zunanjimi dejavniki (letni časi, vročina, mraz, veter, vlaga, suša, ure dneva...) kar je utemeljeno v teoriji JIN in JANG, ČI ter teoriji petih elementov.

 

S pritiski na točno določene točke na stopalih (refleksna področja oz. refleksne cone), ki so preko meridianov (poti) povezane s telesnimi organi, se odpravijo energetski zastoji (primankljaji ali presežki delovanja). V TKM namreč tako prekomerna aktivnost določenih organov kot tudi šibkejše delovanje predstavljata odstopanje od ravnotežja, vplivata na vse ostale organe in tudi na človekovo psihološko dejavnost. Za doseganje harmoničnega stanja, torej zdravja, je najbolje, da vsak organ deluje ravno dovolj intenzivno in je aktiven ob pravem času, saj na ta način v povezavi z ostalimi organi deluje kot košček mozaika v celostnem telesnem sistemu.

Rezultati pravilno izvedene refleksne masaže stopal so:

 

- globoka sprostitev in pomiritev

- večja uravnoteženost človekove energije

- povečana vitalnost - dvig energije

- preventivna podpora zdravju

- zmanjšuje/odpravlja glavobole in nespečnost

- priporočljiva je za ljudi, ki doživljajo velike stresne obremenitve

 

Refleksoterapija stopal je neboleča, koristi tudi otrokom, starostnikom in nosečnicam (izjema je rizična nosečnost). Ne izvaja se ob infekcijskih in vročinskih boleznih, akutnih žilnih in limfnih vnetjih, glivičnih obolenjih, atrofiji stopala, diabetičnem stopalu, gangreni in ob boleznih, ki zahtevajo operativni poseg. Po terapiji se kot posledica izločanja toksinov iz telesa lahko pojavijo: pot neprijetnega vonja, izločki, ki jih proizvajajo nosna, ustna in bronhialna sluznica, izpuščaji, pojav vročine, vetrovi..., ki pa so prehodnega značaja in v nekaj dneh prenehajo. Po tem se počutje opazno izboljša.

Refleksoterapijo izvajam tudi kot učinkovito dopolnilno metodo ostalim masažnim tehnikam.

Z ljubeznijo.
Barbara

Limfna drenaža

Je izredno blagodejna masaža za naše telo, še posebej za limfni sistem, ki podpira pravilno delovanje imunskega sistema. V zimskem času so temperature nižje, manj se gibamo, bolj pa smo izpostavljeni tudi različnim virusom, zato je limfni sistem takrat bolj obremenjen, ročna limfna drenaža pa ga učinkovito podpre.

Ročna limfna drenaža ima številne medicinske in hkrati tudi estetske učinke. Še posebej velja izpostaviti, da z njo pospešimo odstranjevanje odpadnih produktov iz telesa, s čimer pomagamo imunskemu sistemu. Ima močno regenerativno in prehranjevalno funkcijo, saj so z njo telesna tkiva bolje prehranjena. Z medicinskega vidika se izvaja po ortopedskih, oralnih in drugih operativnih posegih v primerih edemov, zmanjšuje otekline po plastičnih in lepotnih posegih, zmanjšuje tudi brazgotine. Z estetskega vidika pa blaži zatekanje nog, zabuhlost, alergije, težave s kožo, stres in še mnoge druge težave. Masaža je povsem blaga in nežna.

Masaže, posvečene parom

Posebno pozornost v HARISUN MASAŽAH namenjamo tudi parom oz. partnerjem. V današnjem hitrem in nemirnem življenjskem ritmu je pravzaprav največje razkošje dovoliti si vzeti čas zase in za ljudi, ki jih imamo radi, jih cenimo. Začutiti, kdaj je potrebno prekiniti vsakodnevno rutino mnogih obveznosti ter sebe in partnerja na spoštljiv način postaviti na prvo mesto, je izziv in  umetnost.

Masaže, ki so namenjene parom, se izvajajo na način, da sta partnerja masirana sočasno. Pri tem lahko izbereta terapevtski pristop, ko maserja hkrati izvajava HARISUN masažo pri obeh partnerjih ali klasični pristop, ki je kombinacija HARISUN IN refleksne masaže stopal ali klasične masaže.

Poleg dobrobiti in blagodejnih učinkov za zdravje, ki jih vsaka masažna tehnika ponuja posamezniku, je namen in največja dodana vrednost masaž, ki jih izvajamo za pare, vzpostavljanje globje intimnosti med partnerjema. Masaža obeh partnerjev hkrati je namreč prijetna izkušnja sproščenosti in domačnosti ter obenem kvalitetno doživljanje skupnih trenutkov. Je izkušnja, ki popestri in bogati partnerski odnos, pri tem pa uživata oba – tako v izkušnji lastnega miru, kot tudi v družbi partnerja.

Na vašo željo in po dogovoru masaže za pare izvajamo tudi na domu. Tovrstna masaža je lahko izvirno darilo, ko želite partnerja razveseliti ob rojstnem dnevu, obletnicah, mu olajšati zdravstvene težave ali ga presenetiti kar tako, brez nekega pomembnega razloga.

Maserja, ki opravljava masaže za pare, sva zavestna univerzalnih zakonitosti delovanja energij. Zavedava se odgovornosti in svojega poslanstva, zato s svojim načinom življenja vsakodnevno skrbiva za svojo uravnoteženo psihofizično pripravljenost.

Masaža hrbtenice po dr. Breussu

 

Masaža hrbtenice po dr. Breussu je nežna in blagodejna oblika masaže. Izvajamo jo s šentjanževim oljem, ki hitro prodira v telo in znotraj navlaži tkivo. Je tehnika rahlega raztezanja hrbtenice, sproščanja obhrbteničnih mišic ter vzpostavljanja energijskega ravnovesja v telesu s pomočjo magnetizma. Lahko jo izvajamo kot samostojno masažo, odlično pa se kombinira tudi s Harisun masažo.

Naša hrbtenica je kot vsak živ organizem. Potrebuje nego, počitek, a tudi pravšnjo količino stresa v obliki pravilnega gibanja, da obdrži svojo moč, funkcijo in vzdržljivost. Tekom dneva opravlja naša hrbtenica še posebej pa naše medvretenčne ploščice nalogo absorberja vseh tresljajev, ko stojimo, hodimo ali sedimo. Zaradi tega pride do stiska medvretenčnih ploščic in sčasoma postajajo ploščice tanjše, zaradi izgube medvretenčne tekočine in obrabe medvretenčnih ploščic. Praktično smo konec dneva nižji kot zjutraj ko vstanemo iz postelje. Med spanjem se hrbtenica sprosti in raztegne in medvretenčne ploščice se regenerirajo tako, da absorbirajo nekaj izgubljene tekočine iz okoliških tkiv. Ta mehanizem vračanja tekočine se ne dogaja, če naše telo ni v ravnovesju. Breussova masaža razteza hrbtenico z uporabo šentjanževega olja, ki ima sposobnost vlaženja medvretenčnih ploščic.


Breussova masaža je ena izmed redkih masaž, ki se lahko izvaja tudi ob akutnem stanju hrbtenice. Priporočamo kombinacijo masaže po dr.Breussu z masažo Harisun.